Spremljajte zapise, nasvete, razmišljanja in nove ugotovitve iz področja gibanja, prehrane, vadbe, gibalne diagnostike, psihologije vadbe in še kaj.

Za vas pišejo strokovnjaki iz naše ekipe.

Motivacija

Motivacija

Kateri dan v tednu je najboljši za nove začetke?

Namig - začne se na črko "p"

Ni vsak dan v tednu enako ustrezen za to, da se lotimo česa novega.

 

Verjetno že imate lastno izkušnjo tega, kako so nam dnevi v tednu različno ljubi za različne stvari, opravila, teme. Ponedeljka se drži sloves, da se ga ne veselimo, saj naznanja nov delovni teden. Obratno – vikenda se začnemo veseliti že v četrtek, ki ga nekateri poimenujejo kar mali petek. In petkovo vzdušje je po navadi že bolj sproščeno v pričakovanju prostih dni.

 

In glede novih začetkov. Mnogo je priložnosti, ko se nam porodi ideja, da bi z nečim začeli. Nov hobi, nova navada glede prehrane, gibanja, vzgoje, komunikacije … Ideja pride, nas hipno navduši in potem, ko bi bil čas za izvedbo, začetno navdušenje nekako zbledi, razvodeni. Je res? Ne vedno, a pogosto je tako.

 

 

In kdaj je teh idej v zraku največ? Ko imamo kakšno minuto zase, ko smo bolj spočiti, ko se zavemo, kako živimo, in kaj bi želeli. Največkrat je to med vikendi ali prazniki. Ko nekoliko izprežemo iz vsakodnevne rutine, nas prešine. Med vikendi so priložnosti, da bi svoj novi elan izkoristili ter novost začeli uresničevati, omejene. Če potrebujemo kakšno opremo, je morda trgovina zaprta, strokovnjaki (za šport, prehrano, odnose …) so tudi večinoma odsotni oz. tudi uživajo svoj prosti čas … In tako nam postane jasno, kdaj bomo prav zares pričeli na novo.

 

Zmagovalni med dnevi za nove začetke je PONEDELJEK!

 

Kdo si v ponedeljek?

V ponedeljek si pripravljen/a, da začneš z novo dieto, prenehaš s svojo najhujšo navado in na splošno je prvi dan v tednu kot prvi dan v letu. Nova in znova 😀 V ponedeljek se lotiš nečesa, kar si si vedno želel/a, se pripraviš na mali maraton, greš na pilates, na bootcamp ali na jogo

 

 

Mi v Središču Vitalis največ povpraševanj za vadbe po mailu prejmemo prav med vikendi in v ponedeljek dopoldan. Enako je s klici. In zavedamo se, da je pomembno, da vas pri vaših novih odločitvah podpremo. Ker so pogosto cilji še neizoblikovani, prihodnost nejasna … Razumemo vas in vam želimo pomagati.

 

Še ena dobra plat teh ponedeljkov je – v letu jih je v povprečju kar 52! Toliko priložnosti je torej, da vas energija in zalet novega tedna podpreta pri vaših odločitvah. Kar pogumno! Uspelo vam bo. Če vam pri tem lahko pomagamo in s tem živimo tudi svoje poslanstvo, pa nas pokličite ali nam pišite. Tukaj smo. Še posebej v ponedeljek 😉

 

Asja Samec, univ. dipl. psih.

Preberi več +
Recept

Recept

Presne njami kroglice

Za pred in med treningom

Prigrizek za pred in med treningom

Tele kroglice so odličen prigrizek za pred in med treningom in so pri naših strankah pravi hit. Ste jih že poskusili?

Pogosto sprašujete, kaj jesti pred treningom in med treningom.

Tale recept za Vitalis presne njami kroglice vam lahko polepša dan in reši zagato.

Odlične pa so tudi kar tako, ko nam zapaše nekaj sladkega.

 

Vsebujejo le presne sestavine in so brez predelanega sladkorja, saj vso sladkost dajo datlji, ki vsebujejo tudi veliko vlaknin in hranil.

RECEPT za hitre in preproste kroglice za pred ali med treningom, ko potrebujemo hiter vir energije.

Sestavine:

 • 2 skodelici izkoščičenih Medjool datljev (namočenih v vodi 2h),
 • 1 skodelica kokosovih kosmičev,
 • 1 skodelica orehov ali indijskih oreščkov,
 • ¼ skodelice surovega kakava v prahu,
 • 1 žlica utekočinjenega kokosovega olja,
 • ½ žličke vaniljevega ekstrakta,
 • ščepec cimeta,
 • kokosovi kosmiči za povaljanje.

 

Vse sestavine zmešamo v blenderju ali multipraktiku; iz mase oblikujemo kroglice, ki jih lahko povaljamo v kokosovih kosmičih. Za približno eno uro ali več jih pustimo v hladilniku, da bodo bolj kompaktne.

Če jih želite priporočati še komu, jim le posredujte tole stran.

Dober tek!

Preberi več +
Hidracija

Hidracija

Kaj piti pred, med in po vadbi?

Recept za domač izotonični napitek

Želite vedeti, koliko tekočine morate vnesti v svoje telo in kdaj voda ni dovolj?

Kaj piti pred, med in po vadbi?

Žeja ni dober pokazatelj stanja hidracije: tekočino moramo piti preden občutimo žejo. Barva urina nam je lahko v pomoč. Pogledate kdaj? Po drugi strani se pretirano pitje vode odsvetuje. Morate tudi vi kdaj vadbo prekiniti zato da greste na stranišče?

Če želite izvedeti, ali ste dovolj hidrirani, vam pri nas omogočamo merjenje hidriranosti s pomočjo bioimpedance. Med drugim boste izvedeli skupno količino in delež telesne vode. Ustrezna hidracija nas ohranja vitalne, zdrave in dobrega počutja.

Izguba vode v višini 2 % telesne teže zmanjša kapaciteto za vadbo do 20 %, izguba v višini 5 % pa lahko zmanjša fizične sposobnosti tudi do 30 %! Razkrili vam bomo, kdaj in kaj piti, kdaj voda ni dovolj in je treba poseči po izotoničnem napitku.

Pred vadbo:

 • pred začetkom vadbe je priporočljiva primerna hidracija,
 • preteči mora dovolj časa od zadnje aktivnosti: včasih preteče 12, lahko pa tudi od 24 do 48 ur, odvisno od intenzivnosti in dolgotrajnosti vadbe,  do popolne hidriranosti,
 • dve do štiri ure pred vadbo je priporočljivo zaužiti od 300 do 450 ml vode; zaužijemo lahko tudi nekaj natrija (od 150 do 300 mg) ali s tekočino ali s prehrano; natrij stimulira žejo in zadržuje več  popite vode v telesu,
 • pred samo vadbo še do 200 ml,
 • pretirano pitje vode ni priporočljivo, ker lahko telo absorbira le določeno količino in lahko potek treninga moti pogost obisk stranišča.

Med vadbo:

 • treba je nadomestiti izgubljeno vodo (lahko se stehtate pred in po vadbi in vidite koliko »litrov« ste izgubili s potenjem),
 • pri vadbah, ki niso preveč intenzivne in ne presegajo ene ure, je običajno pitje vode dovolj; nič pa ni narobe, če v tekočino dodamo še kalij in natrij, ker s tem nadomeščamo med potenjem izgubljene elektrolite,
 • pri aktivnostih daljših od ene ure ali pri zelo intenzivni vadbi je poleg elektrolitov (natrij, kalij, kalcij, magnezij, bikarbonat, klorid, fosfat, sulfat) smiselno dodajati še enostavne ogljikove hidrate (30 do 60 g na vsako uro).

Po vadbi:

– odvisno od dolžine in intenzivnosti vadbe,

– odvisno od naslednjega treninga,

– organizem lahko potrebuje od 24 do 48 ur do vzpostavitve ponovnega elektrolitskega

ravnovesja,

– cilj je, da po vadbi z zaužito tekočino in hrano popolnoma zapolnimo izgubljene elektrolite,

– 50 % večji vnos tekočine od porabljene med vadbo, bo pospešil okrevanje po dehidraciji,

– primerneje je piti večkrat po manj, ker je zadrževanje vode tako učinkoviteje; pri ekstremnih

naporih in dehidracijah lahko okrevanje traja tudi od 24 do 48 ur – v tem času je priporočljivo

pogosto pitje vode.

V 1 litru potu izgubimo:

elektroliti povprečje v  1 litru  potu primerjava s hrano
natrij 800 mg 1 liter izotoničnega napitka = cca 500 mg
kalij 200 mg 1 banana = 450 mg
kalcij 20 mg 1 jogurt = 300 mg
magnezij 10 mg 2 žlici arašidovega masla = 50 mg

 

Kako naredimo svoj športni napitek (cca. 1 liter):

 • 50 g sladkorja,
 • 1–2 g soli,
 • 0,5 dl vroče vode,
 • 0,5 dl pomarančnega soka,
 • 2 žlici limoninega soka,
 • 8,5 dl hladne vode.

 

Če želite spremljati novosti in koristne informacije, vabljeni, da nas všečkate na facebook strani ali se prijavite na novičke (spodaj v kontaktnem obrazcu).

 

Preberi več +