Kaj je Top Forma?

Top Forma je individualiziran program, ki ponuja vse, kar imajo na voljo vrhunski športniki.

Intuicija in izkušnje danes niso več dovolj za doseganje vrhunskih dosežkov. Profesionalni športniki za svoje rezultate trenirajo vsak dan, ob tem pa imajo vso podporo večje ekipe strokovnjakov, ki poskrbi, da se tekmovanj udeležijo v kar najboljši formi.

Vsak resnejši rekreativec bi si želel, da bi imel možnost trenirati pod enakimi pogoji, torej z ekipo, ki bi mu pomagala do napredka in rezultatov, ki si jih želi.

Komu je namenjena?

Top Forma je program, namenjen rekreativcem, ki želijo ohranjati telesno kondicijo in s tem povezano dobro počutje v svoji koži. Nekateri pa sčasoma začutijo željo po preizkušanju svojih meja in sodelovanju v resnejših tekmovanjih, kot so maratoni, ironmani, triatlonske preizkušnje in podobno. Na tej poti se zato pogosto srečujejo z izzivi, ki jih ne obvladajo, ali pa jih ustavi nestrokoven pristop. Posledica tega je pomanjkanje napredka ali pa celo poškodba.

Kaj Top Forma ponuja?

1. Športne meritve oz. preverjanje fizičnih zmogljivosti

Treniranje brez meritev in razumevanja obremenitev ne prinaša optimalnih rezultatov. Z meritvami ugotovimo objektiven nivo trenutne fizične zmogljivosti, spoznamo merjenčeve potencialne šibke točke na podlagi katerih pripravimo temeljito analizo trenutnih sposobnosti posameznika in priporočila za nadaljnje delo in ugotovimo dejavnike tveganja za nastanek poškodbe, do katerih lahko pride zaradi pogostih treningov in velikih obremenitev.

Tudi med samim programom izvajamo redna testiranja, ki nam pomagajo določiti vadbeno intenzivnost ter preverjati športnikov napredek.

Meritve, ki jih izvajamo:

 

Meritev potenciacije oziroma določanje maksimalnega mišičnega odziva s TMG meritvijo

TMG (tenziomiografija) – je merilna metoda za merjenje kontraktilnih lastnosti (hitrost mišice, mišični tonus) skeletnih mišic. Meritve na TMG-ju nam povejo kakšna je lateralna (primerjava med levo in desno stranjo telesa) in funkcionalna (primerjava med mišicami glede na sklep in tetivo) simetrija mišic. Po domače povedano, pove nam, ali so mišice razvite enakomerno. To je pomembno iz več vidikov, najpomembnejši pa je, da znamo na podlagi meritev sestaviti primeren trening in preprečiti nadaljnji razvoj nesimetrije, jo odpraviti in napraviti telo učinkovitejše in odpornejše na morebitne poškodbe.

S TMG-jem merimo tudi mišično potenciacijo, ki pove, koliko je oseba »aktivirana«. Posebni meritveni protokol nam da odgovor, kako določena vaja vpliva na večji mišični odziv. Razlika, ki nastane med začetnim in končnim merjenjem, izda veliko o telesni pripravljenosti.

 

Telesna sestava – merjenje telesne sestave

Gre za ne-invazivno, hitro metodo meritve sestave in funkcije telesa. Na podlagi električne prevodnosti tkiv se izmerijo in ocenijo deleži: mišične mase, maščobne mase, odstotek vode, bazalni metabolizem. Meritev telesne sestave priporočamo vsakomur, ki želi izgubo telesne maščobe ali pridobivanje mišične mase, saj lahko le tako z gotovostjo dobimo podatke ali se teža spreminja na račun telesne maščobe ali mišične mase.

 

Kineziološko testiranje

Kineziološko testiranje je sestavljeno iz gibalnih testov, ki temeljijo na gibljivosti, ravnotežju, stabilizaciji in koordinaciji pri osnovnih gibanjih, rezultati pa nam omogočajo natančnejšo analizo fizičnega stanja oziroma funkcionalnosti, s katero odkrivamo morebitne omejitve v gibanju in področja pomanjkljivosti ali asimetrij. S tem se lahko izognemo poškodbam ali vsaj bistveno zmanjšamo intenziteto in pogostost poškodb.

 

2. Načrtovanje individualnih treningov na podlagi analiz meritev

Individualni treningi so najhitrejša in najvarnejša (zniža se tveganje za poškodbe) pot do uresničitve zastavljenih ciljev. Pa naj gre za oblikovanje postave ali dosego dobrega rezultata na maratonu. Za doseganje želenih ciljev je treba izbrati prave metode obremenjevanja in vaje ter jih razvrstiti v primernem zaporedju, kar pomeni, da mora biti program ustrezno načrtovan.

S klasično vadbo za moč, prilagojeno vašim ciljem, povečujemo velikost mišic in izboljšujemo njihovo sposobnost prenašanja velike zakisanosti oziroma sposobnost dalj časa delovati proti velikim silam.

Pri tem se ne osredotočamo zgolj na klasično vadbo za moč, temveč dajemo pozornost tudi aktivaciji mišic, s čimer izboljšamo splošni potencial posamezne mišice. To pomeni, da so mišice pri isti velikosti sposobne razviti večjo silo in do tega pridejo hitreje.

 

3. Prehransko svetovanje

Tekmovalnim športnikom in rekreativcem je načrtovanje prehrane v veliko pomoč pri doseganju zastavljenega cilja, prispeva k boljši izvedbi treninga, povečanju vzdržljivosti in moči, k hitrejši regeneraciji in manjšemu tveganju za poškodbe. Za doseganje optimalnih rezultatov univerzalna priporočila niso ustrezna, saj je optimalna prehrana za vsakega posameznika edinstvena. Odvisna je od življenjskega sloga, genetike, metabolnega sistema, starosti, in seveda od zastavljenih ciljev, saj so pravilno izbrana živila, vnos kalorij, čas obroka, tekočine in dodatki specifični za vsakega posameznika posebej in različni glede na izbran šport ter fazo vadbe. Svetoval vam bo priznani strokovnjak, ki sodeluje z rekreativnimi in vrhunskimi športniki, med njimi so tudi nosilci medalj iz največjih tekmovanj.

 

4. Fizioterapija

V programu Top Forma vam uredimo pregled pri fizioterapevtu. Zakaj je to koristno? Fizioterapevt lahko z določenimi testi ugotovi, če obstaja kje kako žarišče, kateremu bi bilo dobro pri vadbi nameniti več pozornosti.

Vsekakor je fizioterapija v športu izredno pomembna, saj brez povrnitve gibalnih in funkcionalnih sposobnosti športnika na najvišji nivo ne bi bila mogoča. Ne glede na to, ali je nekdo vrhunski športnik ali le občasno aktivni posameznik, se vsak v življenju sreča s kakšno poškodbo ali morda bolezenskim stanjem in potrebuje pomoč fizioterapevta. (Ahilova tetiva (tendinopatija), tekaško koleno, mišične poškodbe, zvin, bolečine v ledvenem delu hrbtenice, …)

 

5. Regeneracija

Regeneracija je ključna za obnovo fizioloških in psiholoških sposobnosti športnika. V Središču Vitalis so na voljo krioterapija, finska savna, infrardeča savna in masaža.

Primerna in zadostna regeneracija med tekmami in treningi lahko vpliva na športne rezultate, saj se odraža na kvaliteti treninga, toleranci na napore in adaptaciji na trening. Brez ustrezne regeneracije med treningi in tekmami se poveča možnost poškodb in tveganje za slabše rezultate.

Kako poteka program Top Forma?

Priporočeno obdobje programa je 3 mesece. To je obdobje, v katerem lahko posamezniku zagotovimo optimalne rezultate.

Posamezni elementi programa se lahko na željo posameznika ne izvedejo, če meni, da jih ne potrebuje, prav tako se lahko odloči za krajše obdobje programa. Temu primerno se prilagodi tudi cena programa.

Začetni mesečni paket:

 • TMG meritev
 • 1 x meritev telesne sestave na Tanita napravi
 • 1 x kineziološko testiranje (gibljivost, koordinacija, eksplozivna moč)
 • sestava individualnega programa treningov na podlagi rezultatov meritev
 • 2 x tedensko 1-urni trening z osebnim trenerjem
 • neomejen mesečni vstop v fitnes
 • vodenje, pomoč in svetovanje s strani trenerja pri sleherni vadbi
 • maksimalna motivacija
 • podpora trenerja 24/7 (preko telefona ali preko drugih medijskih kanalov)

  Prijavi se na vadbo

  NAŠI TRENERJI

  Grega Ivanšek

  Grega Ivanšek

  Osebni trener in vodja

  Ivan Uršič Drolc

  Ivan Uršič Drolc

  Poglobljen trener – celostno obravnavanje vsakega posameznika.