Desmotec-D.LINE je naprava za ločeno preverjanje/treniranje koncentričnega in ekscentričnega mišičnega krčenja spodnjih okončin.

Uporablja se tudi za razvijanje moči, maksimalne sile in elastičnosti mišično-tetivnega sistema.

Naprava, ki omogoča tudi treniranje ekscentrične faze mišičnega krčenja spodnjih okončin. Deluje na principu vzmeti, bolj sunkovito jo bomo raztegnili v koncentrični fazi mišičnega krčenja, močneje nas bo potegnila proti tlom. Sili, ki nas vleče navzdol, se upiramo in na ta način treniramo ekscentrično fazo.

Naprava ima tudi dve tenziometrični plošči, preko katerih spremljamo moč, silo ter razmerje med levo in desno stranjo. Vsi ti podatki se istočasno s treningom izpisujejo na ekranu. To nam omogoča trenutno spremljanje treninga, kar nam da dodatno spodbudo ter možnost popravljanja izvedbe vaje.

Vsak gib je sestavljen iz koncentrične (iz počepa v pokončen položaj, hoja v hrib, …) in ekscentrične faze (iz pokončnega položaja v počep, hoja iz hriba, …). Gib, ki ga običajno izvajamo na trenažerjih, prostih utežeh, bo v neki točki/kotu obremenitev dosegla maksimum, v drugih kotih pa ne.

Večinoma se vadba izvaja s prostimi utežni in na trenažerjih. V Središču Vitalis imamo možnost vaditi tudi na izoinercijski napravi, ki se jo izvaja na vztrajniku (Desmotec). Pri izoinercijskem treningu je obremenitev enaka v vseh točkah/kotih. Pomeni, da je na primer pri počepih obremenitev od počepa (90 stopinj med stegnenico in golenico) do pokončne stoje (0/180 stopinj med stegnenico in golenico) ves čas enaka.

Prednosti izoinercijskega treninga na Desmotecu:

  • ekscentrična faza mišičnega krčenja – razvoj večje moči, sile in mišične mase,
  • ekscentrični trening kot eden temeljev za zmanjšanje možnosti nastanka poškodb kot tudi sestavni del programa pri postrehabilitaciji,
  • boljše ohranjanje mišične mase tudi pri starejših ljudeh,
  • izoinercija – konstantna obremenitev čez celotni gib.

Za več informacij o treningu na vztrajniku povprašajte naše trenerje ali tukaj.

Za termin se pozanimajte tukaj.

desmotec