Merjenje telesne sestave

V Središču Vitalis ponujamo merjenje telesne sestave z visokofrekvenčno napravo Bodystat quadscan 4000. Gre za ne-invazivno, hitro metodo meritve sestave in funkcije telesa. Šibek električni tok potuje skozi telo.

Zakaj merjenje telesne sestave?

Več podatkov kot imamo, bolje lahko načrtujemo in svetujemo, boljši in hitrejši so rezultati. Z merjenjem telesne sestave natančneje spremljamo napredek.

Kaj merimo?

Na podlagi električne prevodnosti tkiv se izmerijo in ocenijo deleži:

  • puste (ne-maščobne),
  • maščobne mase in
  • telesne vode.

Še bolj podrobno: Meritev bioimpedance pokaže: maso in delež maščobnega tkiva, maso in delež ne-maščobnega tkiva, pusto ne-maščobno maso, skupno količino in delež telesne vode, vrednost bazalnega metabolizma, energijske potrebe glede na telesno aktivnost, indeks telesne mase, indeks maščobne mase, indeks ne-maščobne mase, razmerje pas/boki – tveganje za kronične nenalezljive bolezni, fazni kot.

Metoda temelji na razlikah prevodnosti posameznih tkiv. Pusta telesna masa vsebuje veliko vode (60–75 %) in rudninskih snovi – dober prevodnik, maščobe vsebujejo manjši delež elektrolitske vode – slab prevodnik. Dobljene rezultate se primerja s priporočenimi vrednostmi glede na starost, spol, maso in višino posameznika.

telesna sestava

Komu priporočamo meritev?

Meritev telesne sestave priporočamo vsakomur, ki želi izgubo telesne maščobe ali pridobivanje mišične mase, saj lahko le tako z gotovostjo dobimo podatke ali se teža spreminjana na račun telesne maščobe ali mišične mase.

Kako poteka?

Po uvodnih meritvah obsegov pasu in bokov se uležete na mizo. Strokovnjak za Bodystat merilne elektrode nalepi na vaše zapestje ter gleženj.

Postopek je hiter in povsem neboleč. Skupaj s posvetom o rezultatih merjenje traja približno 20-30 minut.

Pri spremljanju napredka priporočamo ponovitev meritve po nekaj mesecih.