TMG

TMG

 

Metoda tenziomiografije (TMG) je diagnostično orodje za ugotavljanje kontraktilnih lastnosti mišic in njihovo spreminjanje skozi čas. Razvita je bila v poznih osemdesetih letih in je bila v osnovi zasnovana za rabo v medicini.  V devetdesetih letih so jo začeli uporabljati tudi na področju vrhunskega športa in rekreacije.

Rezultati TMG meritev opisujejo tudi funkcionalno stanje mišic. Zato ima TMG veliko prednost na področju diagnostike pred operacijo in po operacijski rehabilitaciji in na področju določitve škode, ki nastane na posamezni mišici.  Druge mehanske metode kot so izokinetika, trenažerji in bilateralna pritiskovna plošča, se lahko uporabljajo v procesu rehabilitacije kasneje (pozna rehabilitacija), saj mora pacient razviti določeno mišično silo na vseh omenjenih aparaturah, kar pa lahko povzroči nadaljnje poškodbe že poškodovanih ali operiranih mehkih tkiv.

Periodično spremljanje parametrov kontraktilnih lastnosti mišic nam omogoča načrtovanje treninga za moč in aktivacijo mišic v različnih obdobjih športnikove priprave.

Z metodo TMG ugotavljamo kontraktilne lastnosti mišic (čas kontrakcije, tonus) ter simetrije oz. asimetrije med mišicami in sklepi. S pomočjo normativnih vrednosti: spol in športna disciplina, lahko objektivno ocenimo posameznikovo mišično stanje. Ocena mišičnega stanja določa talentiranost mladega športnika za določeno športno disciplino (eksplozivni športi, vzdržljivostni športi). S parametri, ki jih dobimo s tovrstnim merjenjem lahko spremljamo napredek v rehabilitaciji mišic po poškodbi ali pa napredek v športnem treningu.

Analizo mišic z metodo TMG priporočamo vsem mladim športnikom pred izborom športne discipline (ŠPORTNI TALENT) s katero se želijo ukvarjati. Merjenje je priporočljivo tudi za vse rekreativce, ki si želijo boljših športnih rezultatov ali bolj nadzorovan proces treninga.

 

TMG diagnostika je koristna za:

- optimizacijo treninga

- preprečitev poškodbe

- rehabilitacija poškodbe

 

Proces merjenja je povsem neboleč in hiter. Senzor za premik postavimo na kožo nad mišico, ki je umetno spodbujena s elektrodami. Senzor izmeri premik in pridobi časovno omejene značilnosti posamezne mišice. Rezultati so prikazani na monitorju v realnem času v obliki krivulj. Dinamični odziv senzorja se meri v milisekundah, kar omogoča, da razlikujemo med hitrimi in počasnimi mišičnimi vlaknami.

Analiza mišic z metodo TMG je primerna za vse profesionalne športnike in tudi za vse rekreativce, ki si želijo boljših športnih rezultatov ali bolj nadzorovan proces treninga. Prav tako je primerno za starejšo populacijo saj z njo izmerimo tudi simetrijo med mišicami.

Cenik

Meritev TMG z interpretacijo in priporočilom (do 5 parov mišic)

€ 42

Meritev TMG z interpretacijo in priporočilom (celotno telo)

€ 72

 

Individualna kondicijska priprava za športnika

€ 50

Priprava individualnega programa vezanega na ugotovitve TMG meritev

€ 70

 

Skupinska kondicijska priprava (min 5-max 10 oseb) - mladi športnik

2x tedensko (cena na mesec na osebo)

€ 70

Izdelava trening programa za 4 tedne  vključno s TMG meritvijo

€ 380

 

Urnik - Individualni treningi potekajo kadarkoli vezano na osebne dogovore.

Legenda:

Dvorana A
Dvorana B
Dvorana C
Dogodki novo
Pošljite nam sporočilo
Pošlji

Sporočilo je bilo poslano.

Sledite nam
Prijava na e-novice